












Fotoselli kapı, genel olarak cam ve paslanmaz çelik krom kullanılarak üretilen ve estetik açıdan oldukça şık ve dekoratif görüntüler meydana getiren kapı türlerinden biridir. Enerji tasarrufunun yanı sıra kolay geçiş imkanı veren bu kapılar, hijyen açısından da önemli faydalar sağlar. Fotoselli kapıların açılması için herhangi bir şekilde insan gücüne ihtiyaç duyulmaz. Bu özelliği sayesinde havaalanlarından kamu kurumlarına, süper marketlerden hastanelere kadar pek çok farklı alanda kullanıldıkları söylemek mümkündür. Fotoselli otomatik kapı, giriş çıkışlarınızı cam kapı sayesinde otomatik kayar kapı sistemi ile sağlamaya yardımcı olmaktadır.
Fotoselli kapılar hakkında bilinmesi gerekenlerin başında bu kapıların çalışma sistematiği gelir. Kapıların önüne geçilmesi halinde kendiliğinden açılan ve sonrasında yine kendiliğinden kapanan fotoselli kapılar, dört farklı sistemin bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Bu şekilde fiziksel güce ihtiyaç duymadan açılıp kapanabilir. Peki, fotoselli kapıların bu özelliğe sahip olmasında etkili olan sistemler nelerdir? daha yakından bakalım.
Algılama sistemi (Radar): Algıulama sistemi yani radar kapıya herhangi bir cisim yaklaşması halinde bu cismi algılar. Bu algılama sistemleri son yıllarda mikrodalga ya da kızılötesi frekanslar yardımı ile çalışır. Cihazın cismi algılaması halinde yapılan programlama sayesinde ihtiyaç duyulan düşük voltaj elektrik sinyali direkt olarak kontrol paneliine gönderilir.
Kontrol Paneli: Kontrol paneli fotoselli kapıların beyni olarak görülür. Bu sistem fotoselli kapıların en çok kullanılan modlarını kontrol eder ve yönetir. Fotoselli kapılarda yaygın olarak kullanılan modlar ise aşağıdaki gibidir;
Bunların yanı sıra bazı kontrol panelleri bilgisayara entegre edilebilir ve bu sayede uzaktan yönetilebilir. Ayrıca kontrol panelleri, genel olrak kapının üst kısmında ve iç mekanda yer alır. İnglizce anlamı “head section” şeklinde karşımıza çıkar.
Kanat profil sistemi: Kanat profil sistemleri genel olarak alüminyum profillerden meydana gelir. Fotoselli kapılarda performans kanatların ağırlığı ile doğru orantılıdır. Bu durumu bir örnekle açıklayacak olursak; 4 mm + 4 mm kalınlıkta cam kullanılan ve bunun yanında 2200 mm yüksekliğe sahip olan olan kapılarda tek kanat ağırlığı yaklaşık olarak 50 kg’dır. Böyle bir durumda ise çift kanat ağırlığı ise 100 kg seviyelerine kadar çıkar.
Motor ve yürütme grubu sistemi: Fotoselli kapıların en önemli bölümlerinden biri olan motor ve yürütme sistemi, dekoderli motorların kullanıldığı bir sistemdir. Yürütme grubu sistemi ve motor sürekli iletişim halindedir ve performansları doğru orantılıdır. Yani birinin gösterdiği performans diğerini de etkiler. Bunların yanı sıra fotoselli kapıların hız ayarı, ağırlık ayarı ve pek farklı özellikler, bu sistemin gösterdiği performansa göre belirlenir.
Fotoselli kapılar, normal kapılara göre pek çok farklı fonksiyonu ile öne çıkar. Ayrıca sahip olduğu özellikleri ile kullanıcılar için birçok avantajı da beraberinde getirir. Aslında giderek yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamasının en önemli nedeni sahip olduğu işlevsel özellikleridir. Peki, fotoselli kapıların özellikleri nelerdir? daha yakından bakalım.
Fotoselli kapılar, kendisine gelen bir sinyal ile çalışır ve özel olarak yapılan programlama ile belirli bir süre açık kalabilir. Ayrıca açık kalma süresi kullanıcıların isteğine bağlı olarak değişir. Bu nedenle kullanıldığı her ortamda alternatif çözümler sunar.
Günümüzde pek çok farklı tasarıma sahip fotoselli kapı modelleri olduğunu söylemek mümkündür. Kullanıldığı her alanda şık ve estetik görüntüler oluşturan bu kapılar, aynı zamanda pek çok farklı çeşidiyle öne çıkar. Genel olarak bakıldığında fotoselli cam kapı çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Fotoselli cam kapı modelleri, aynı zamanda üretildikleri malzemelere göre değişiklik gösterir. Bazı kapılar paslanmaz krom çelik ve kumlu camdan üretilirken, bazılarının üretiminde ise PVC sistemler kullanılır. Her mekâna uygun tasarımların gerçekleştirildiği fotoselli kapılar, aynı zamanda müşteri ihtiyaçlarına bağlı olarak da üretim altına alınabilir.